Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Twarogowe trufle z miodem i czekoladą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 200 g  zmielonego niekwaśnego twarogu o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki  miodu
  • 1 łyżka  likieru amaretto
  • 1/2 szklanki  płatków migdałowych
  • 15 dag  gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej

Sposób przyrządzania:

  1. 200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do miski włóż twaróg oraz miód i zmiksuj tak, by nie zostały grudki. Jeśli miód ma stałą konsystencję, podgrzej go, by łatwiej było miksować. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  3. Wlej amaretto, wsyp płatki migdałowe i ponownie zmiksuj.
  4. Wstaw masę do lodówki na 3-4 godziny, by stężała.
  5. Odrywaj z masy czekoladowej kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj kulki.
  6. Obtaczaj je w niezbyt gorącej czekoladzie, roztopionej w kąpieli wodnej. Odkładaj na papier do pieczenia do zastygnięcia.
  7. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 7 dni.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE