Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Walentynkowy mus truskawkowy


06.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Warstwa truskawkowa
  • 600 g  mrożonych truskawek
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 50 ml  słodkiego wina musującego
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • 100 ml  śmietanki kremowej 30% lub 36%
    Warstwa winna
  • 200 ml  słodkiego wina musującego
  • 1 łyżeczka  żelatyny

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki rozmroź, zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie powstały mus przetrzyj przez gęste sito. Wino musujące podgrzej, a następnie rozpuść w nim żelatynę. Ostudź i dodaj do musu truskawkowego, wymieszaj.
  2. Śmietankę ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie porcjami dodawaj do części truskawkowej i delikatnie mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Uzyskaną masę rozłóż do 4 pucharków, przykryj wierzch folią i wstaw na 4-6 godzin do lodówki.
  3. 200 ml wina musującego podgrzej i rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej do pucharków na wierzch masy truskawkowej. Wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny. Gotowy deser podawaj schłodzony.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE