Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 400 ml kremowej śmietanki 30% lub 36%
- 5 sztuk żółtek
- 1 sztuka laska wanilii
- 4 łyżki cukru + 6 łyżeczek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 120 st. C.
- Śmietankę wlej do garnka. Dodaj ziarenka wydrążone z rozkrojonej laski wanilii i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, lekko przestudź po czym przelej przez sitko do czystego naczynia.
- Żółtka wymieszaj łyżką z 4 łyżkami cukru. Następnie delikatnie mieszając, stopniowo dodawaj śmietankę.
- Tak przygotowaną masę śmietankową rozlej do kokilek. Ustaw je na dużej blasze z rantami, a jej dno zalej gorącą wodą. Piecz w kąpieli wodnej przez 40-45 minut, aż masa się zetnie. Po tym czasie wyjmij kokilki z piekarnika, przestudź i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- Przed podaniem danie posyp łyżeczka cukru i skarmelizuj za pomocą palnika.
Źródło przepisu: moje smaki życia