Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Waniliowy creme brulee


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 400 ml  kremowej śmietanki 30% lub 36%
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 4 łyżki  cukru + 6 łyżeczek

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzej do 120 st. C.
  2. Śmietankę wlej do garnka. Dodaj ziarenka wydrążone z rozkrojonej laski wanilii i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, lekko przestudź po czym przelej przez sitko do czystego naczynia.
  3. Żółtka wymieszaj łyżką z 4 łyżkami cukru. Następnie delikatnie mieszając, stopniowo dodawaj śmietankę.
  4. Tak przygotowaną masę śmietankową rozlej do kokilek. Ustaw je na dużej blasze z rantami, a jej dno zalej gorącą wodą. Piecz w kąpieli wodnej przez 40-45 minut, aż masa się zetnie. Po tym czasie wyjmij kokilki z piekarnika, przestudź i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  5. Przed podaniem danie posyp łyżeczka cukru i skarmelizuj za pomocą palnika.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE