Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wegańskie brownie


10.10.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wegański proszek jajeczny (niskobiałkowy zamiennik jajek) można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. /

1 porcja dla: 16 osób


Składniki

  • 150 g  czekolada gorzka
    70%, wegańska
  • 70 g  cukier
  • 100 g  cukier trzcinowy
  • 100 ml  syrop z agawy
  • 200 g  margaryna
    miękka, wegańska
  • 4 łyżeczki  cukier waniliowy
  • 200 g  mąka tortowa
  • 2 łyżki  proszek jajeczny
    czubate, wegański
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 30 g  kakao
    gorzkie
  • 1/2 łyżeczki  cynamon
    mielony
  • 1/2 łyżeczki  kardamon
    mielony
  • 140 g  mleko sojowe
    lub ryżowe
  • cukier puder
    do oprószenia

Sposób przyrządzania:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego urządzenia włóż wcześniej rozdrobnioną czekoladę i rozdrobnij (4 sekundy /obroty 8).
  2. Dodaj cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, margarynę i cukier wanilinowy i podgrzej (6 minut/50°C/obroty 2). Powstałą masę czekoladową pozostaw do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj margaryną i odstaw.
  4. Do naczynia miksującego wsyp mąkę tortową, dodaj proszek jajeczny, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, kardamon i mleko ryżowe, wymieszaj (20 s/obroty 4). Zawartość naczynia miksującego przelej do przygotowanej wcześniej formy, piecz ok. 35 min (w temp. 180°C).
  5. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, następnie wyciągnij z formy, pokrój na kwadraty (5 x 5 cm), oprósz cukrem pudrem.
  6. Ciasto podawaj po ostudzeniu, pokrojone na kawałki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Zobacz więcej na temat:

brownieprzepisy na ciastaweganizm


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE