Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Wielkanocna karpatka


19.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej + 4 łyżki
  • 100 g  margaryny
  • 1 szklanka  wody
  • 4-5 sztuk jajek
  • 1 szczypta  soli
    Krem
  • 2 szklanki  mleka
  • 1 opakowanie  kremu do karpatki w proszku
  • 200 g  masła
    Lukier
  • cukier puder
  • spożywcze barwniki do dekoracji
    Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania blaszek

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: 1/4 l wody zagotuj razem z margaryną i szczyptą soli. Dodaj mąkę i chwilę gotuj rozcierając masę. Lekko przestudź.
  2. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jajka i miksuj ok. 5 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dwie łyżki ciasta odłóż.
  3. Resztę ciasta podziel na 2 części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na natłuszczonej blasze o wymiarach 22x27 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w 200 st. C, do uzyskania złotego koloru.
  4. Z reszty ciasta zrób kuleczki wielkości orzeszka laskowego i piecz w tej samej temperaturze przez 10 minut.
  5. Krem: W jednej szklance mleka rozpuść zawartość opakowania kremu karpatkowego. Pozostałe mleko zagotuj. Na gotujące się mleko wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po wystudzeniu zmiksuj masę z miękkim masłem.
  6. Lukier: Cukier puder utrzyj z niewielką ilością wody, dodaj barwniki i utrzyj ponownie.
  7. Karpatka: Upieczone kuleczki polukruj. Upieczone i wystudzone ciasto przełóż przygotowanym kremem, posyp cukrem pudrem i udekoruj kuleczkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE