Dzisiaj jest: Wtorek, 20.08.2019 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Wieniec z kremem


24.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 15 dag  masła
  • 15 dag  mąki
  • 5 sztuk jajek
  • 10 dag  orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 szczypta  proszku do pieczenia
  • sól
    Krem
  • 600 ml  kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka  skórki otartej z cytryny
  • esencja waniliowa
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • truskawki
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka włóż masło. Dodaj 1,5 szklanki wody, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj całą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
  2. Przestudź masę, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową masę przełóż do szprycy z szeroką końcówką i na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformuj wieniec. Piecz 30-35 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
  4. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, sokiem i skórką cytrynową oraz esencją waniliową. Owoce umyj i pokrój w plasterki.
  5. Schłodzony pierścień ptysiowy przekrój na pół. Dolną część wypełnij kremem i plasterkami owoców. Przykryj górną częścią. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE