Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Wiśniowe wspomnienie


15.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 8 sztuk jajek
  • 30 dag  cukru
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 30 dag  mąki wrocławskiej
  • 2 łyżki  kakao
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Kisiel wiśniowy
  • 1 kg  wiśni
  • 2 opakowania  kisielu wiśniowego
    Masa wiśniowa
  • 1 szklanka  mleka
  • 20 dag  margaryny
  • 7 dag  cukru
  • 1 opakowanie  budyniu wiśniowego
    Dodatkowo
  • 1 szklanka  soku wiśniowego
  • lukier

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Jajka utrzyj na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodaj do masy jajecznej. Utrzyj na gładką masę. Gotowe ciasto wylej na blachę. Piecz 40 minut w temperaturze 175-180 st. C. Upieczone ciasto przestudź, po czym przetnij je na dwa równe placki.
  2. Kisiel wiśniowy: Kisiele rozpuść w 1/2 szklanki wody i zagotuj. Wiśnie zmiksuj i dodaj do nich przygotowane wcześniej kisiele.
  3. Jeden placek ciasta nasącz sokiem wiśniowym i wylej na niego gorący kisiel. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Masa wiśniowa: Mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj proszek budyniowy i zagotuj ciągle mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Przestudzony budyń zmiksuj z margaryną.
  5. Wyłóż gotowy krem budyniowy na kisiel i przykryj drugim plackiem ciasta, nasączonym sokiem wiśniowym. Gotowe ciasto polej lukrem i udekoruj wiśniami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE