Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 8 sztuk jajek
- 30 dag cukru
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 30 dag mąki wrocławskiej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kisiel wiśniowy
- 1 kg wiśni
- 2 opakowania kisielu wiśniowego
- Masa wiśniowa
- 1 szklanka mleka
- 20 dag margaryny
- 7 dag cukru
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego
- Dodatkowo
- 1 szklanka soku wiśniowego
- lukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka utrzyj na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodaj do masy jajecznej. Utrzyj na gładką masę. Gotowe ciasto wylej na blachę. Piecz 40 minut w temperaturze 175-180 st. C. Upieczone ciasto przestudź, po czym przetnij je na dwa równe placki.
- Kisiel wiśniowy: Kisiele rozpuść w 1/2 szklanki wody i zagotuj. Wiśnie zmiksuj i dodaj do nich przygotowane wcześniej kisiele.
- Jeden placek ciasta nasącz sokiem wiśniowym i wylej na niego gorący kisiel. Odstaw do wystygnięcia.
- Masa wiśniowa: Mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj proszek budyniowy i zagotuj ciągle mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Przestudzony budyń zmiksuj z margaryną.
- Wyłóż gotowy krem budyniowy na kisiel i przykryj drugim plackiem ciasta, nasączonym sokiem wiśniowym. Gotowe ciasto polej lukrem i udekoruj wiśniami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka