Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Zapiekana chałka


03.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki chałki
  • 5 dag  obranych migdałów
  • 5 dag  rodzynek
  • 5 dag  smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag  masła
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 szklanki  kremówki
  • 3 sztuki duże jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka  czarnego sezamu
  • 2 łyżki  kaszy kukurydzianej
  • cynamon
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Chałkę pokrój w dość dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Mleko i kremówkę podgrzej i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj jajka ubite z cukrem waniliowym, sezam i szczyptę cynamonu. Wymieszaj.
  3. Kokilki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Dno foremek wyłóż chałką, dociśnij, wsyp bakalie. Całość zalej masą jajeczną. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe danie podawaj z sosem owocowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE