Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Zapiekana chałka


03.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki chałki
  • 5 dag  obranych migdałów
  • 5 dag  rodzynek
  • 5 dag  smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag  masła
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 szklanki  kremówki
  • 3 sztuki duże jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka  czarnego sezamu
  • 2 łyżki  kaszy kukurydzianej
  • cynamon
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Chałkę pokrój w dość dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Mleko i kremówkę podgrzej i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj jajka ubite z cukrem waniliowym, sezam i szczyptę cynamonu. Wymieszaj.
  3. Kokilki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Dno foremek wyłóż chałką, dociśnij, wsyp bakalie. Całość zalej masą jajeczną. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe danie podawaj z sosem owocowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE