Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1.5 szklanek cukru
- 4 sztuki jajka
- 2 szklanki mąki + 3 łyżki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 3 łyżki kakao
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubij pianę z białek. Dodawaj do żółtek na zmianę: 2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Połącz masę z pianą z białek i dobrze wymieszaj.
- Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszaj.
- Na środek tortownicy wylewaj na zmianę po 1 łyżce jasnego i 1 łyżce ciemnego ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka