Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 sztuk jajek
- 250 g margaryny
- 2 opakowania kisielu jabłkowego
- 6 sztuk jabłek
- 6 sztuk gruszek
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka oddziel od białek i zagnieć z 1 opakowaniem cukru wanilinowego, 1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną.
- 1/3 powstałego ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj widelcem.
- Jabłka i gruszki obierz, a po usunięciu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. Wrzuć do rondelka, podlej wodą, posyp resztą cukru wanilinowego i duś przez 15 minut. Masę ostudź i wyłóż na ciasto.
- Białka ubij z solą, resztą cukru i kisielami. Powstałą pianę wyłóż na masę owocową, wyrównując wierzch.
- Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce i posyp wiórkami szarlotkę. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i ostudź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku