Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zielona szarlotka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 3 szklanki  mąki
  • 2 opakowania  cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 6 sztuk jajek
  • 250 g  margaryny
  • 2 opakowania  kisielu jabłkowego
  • 6 sztuk jabłek
  • 6 sztuk gruszek
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddziel od białek i zagnieć z 1 opakowaniem cukru wanilinowego, 1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną.
  2. 1/3 powstałego ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj widelcem.
  3. Jabłka i gruszki obierz, a po usunięciu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. Wrzuć do rondelka, podlej wodą, posyp resztą cukru wanilinowego i duś przez 15 minut. Masę ostudź i wyłóż na ciasto.
  4. Białka ubij z solą, resztą cukru i kisielami. Powstałą pianę wyłóż na masę owocową, wyrównując wierzch.
  5. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce i posyp wiórkami szarlotkę. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i ostudź.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE