Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Aromatyczny bigos z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 dag  suszonych grzybów
  • 50 dag  białej kapusty
  • 50 dag  chudego mięsa
  • 20 dag  słoniny
  • 2 sztuki kiełbasy
  • 50 dag  kiszonej kapusty
  • 1 łyżka  smalcu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 pęczek  cebuli dymki
  • 500 ml  bulionu
  • 60 ml  czerwonego wina
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka  kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby mocz w letniej wodzie przez co najmniej 30 minut. Następnie odsącz, odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Chude mięso umyj, osusz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Słoninę pokrój w małą kostkę, a kiełbasy w grubsze talarki.
  2. Białą kapustę oczyść i poszatkuj. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i posiekaj. W garnku rozgrzej smalec. Podsmaż na nim pokrojoną słoninę. Następnie dodaj mięso oraz kiełbasy i podsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Cebulę obierz i posiekaj z umytą dymką.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę, zrumień. Następnie dodaj grzyby oraz kiszoną i białą kapustę. Całość zalej bulionem i dopraw kminkiem i cukrem. Wymieszaj, po czym dolej czerwone wino. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Przygotowany bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną dymkę, wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE