Dzisiaj jest: Środa, 18.10.2017 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Aromatyczny bigos z grzybami


06.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 dag  suszonych grzybów
  • 50 dag  białej kapusty
  • 50 dag  chudego mięsa
  • 20 dag  słoniny
  • 2 sztuki kiełbasy
  • 50 dag  kiszonej kapusty
  • 1 łyżka  smalcu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 pęczek  cebuli dymki
  • 500 ml  bulionu
  • 60 ml  czerwonego wina
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka  kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby mocz w letniej wodzie przez co najmniej 30 minut. Następnie odsącz, odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Chude mięso umyj, osusz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Słoninę pokrój w małą kostkę, a kiełbasy w grubsze talarki.
  2. Białą kapustę oczyść i poszatkuj. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i posiekaj. W garnku rozgrzej smalec. Podsmaż na nim pokrojoną słoninę. Następnie dodaj mięso oraz kiełbasy i podsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Cebulę obierz i posiekaj z umytą dymką.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę, zrumień. Następnie dodaj grzyby oraz kiszoną i białą kapustę. Całość zalej bulionem i dopraw kminkiem i cukrem. Wymieszaj, po czym dolej czerwone wino. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Przygotowany bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną dymkę, wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE