Dzisiaj jest: Czwartek, 21.03.2019 Imieniny: Benedykta i Lubomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Aromatyczny bigos z grzybami


06.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 dag  suszonych grzybów
  • 50 dag  białej kapusty
  • 50 dag  chudego mięsa
  • 20 dag  słoniny
  • 2 sztuki kiełbasy
  • 50 dag  kiszonej kapusty
  • 1 łyżka  smalcu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 pęczek  cebuli dymki
  • 500 ml  bulionu
  • 60 ml  czerwonego wina
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka  kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby mocz w letniej wodzie przez co najmniej 30 minut. Następnie odsącz, odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Chude mięso umyj, osusz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Słoninę pokrój w małą kostkę, a kiełbasy w grubsze talarki.
  2. Białą kapustę oczyść i poszatkuj. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i posiekaj. W garnku rozgrzej smalec. Podsmaż na nim pokrojoną słoninę. Następnie dodaj mięso oraz kiełbasy i podsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Cebulę obierz i posiekaj z umytą dymką.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę, zrumień. Następnie dodaj grzyby oraz kiszoną i białą kapustę. Całość zalej bulionem i dopraw kminkiem i cukrem. Wymieszaj, po czym dolej czerwone wino. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Przygotowany bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną dymkę, wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE