Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Bakłażan nadziewany wołowiną


08.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 osób


Składniki

  • 3 sztuki średnie bakłażany (ok. 750 g, pokrojone w połówki)
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka dokładnie posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 500 g  mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki  wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka  krojonych pomidorów z puszki
  • 2 sztuki dojrzałe pomidory grubo pokrojone
  • 1 łyżka  dobrze posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka  sosu beszamelowego
  • 2 łyżki  startego sera parmezan
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Na bakłażanach na całej długości zrób nacięcie i mocz w osolonej wodzie przez pół godziny, aby pozbyć się goryczki. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż bakłażany przez 10-15 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Łyżką usuń miąższ. Pokrój ten miąższ i odstaw.
  2. Smaż cebulę w pozostałej oliwie w dużej patelni na średnim ogniu przez 8-10 minut lub do moment, kiedy będzie lekko brązowa. Dodaj czosnek, cynamon i wołowinę i smaż na dużym ogniu, aż wołowina zbrązowieje. Wlej wino i gotuj, aż wyparuje.
  3. Dodaj pomidory i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia i posyp solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu prze 40 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj mięso i miąższ z bakłażanów w dużej misce. Łyżką nałóż masę do pustych bakłażanów. Wyłóż bakłażany do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch połóż pomidory pokrojone w kostkę i sos beszamelowy. Posyp serem. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, kiedy ser będzie złoto brązowy. Podawaj gorące.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE