Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Bakłażan nadziewany wołowiną


08.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 osób


Składniki

  • 3 sztuki średnie bakłażany (ok. 750 g, pokrojone w połówki)
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka dokładnie posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 500 g  mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki  wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka  krojonych pomidorów z puszki
  • 2 sztuki dojrzałe pomidory grubo pokrojone
  • 1 łyżka  dobrze posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka  sosu beszamelowego
  • 2 łyżki  startego sera parmezan
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Na bakłażanach na całej długości zrób nacięcie i mocz w osolonej wodzie przez pół godziny, aby pozbyć się goryczki. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż bakłażany przez 10-15 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Łyżką usuń miąższ. Pokrój ten miąższ i odstaw.
  2. Smaż cebulę w pozostałej oliwie w dużej patelni na średnim ogniu przez 8-10 minut lub do moment, kiedy będzie lekko brązowa. Dodaj czosnek, cynamon i wołowinę i smaż na dużym ogniu, aż wołowina zbrązowieje. Wlej wino i gotuj, aż wyparuje.
  3. Dodaj pomidory i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia i posyp solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu prze 40 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj mięso i miąższ z bakłażanów w dużej misce. Łyżką nałóż masę do pustych bakłażanów. Wyłóż bakłażany do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch połóż pomidory pokrojone w kostkę i sos beszamelowy. Posyp serem. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, kiedy ser będzie złoto brązowy. Podawaj gorące.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE