Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Bigos z białej kapusty


12.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 40 dag  białej kapusty
  • 40 dag  mięsa wieprzowego
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 1 sztuka kiełbasa zwyczajna
  • 3 łyżki  smalcu
  • 1-2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 100 ml  czerwonego wina
  • 40 dag  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 10 dag  suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 2 sztuki cebule
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Białą kapustę oczyść, poszatkuj i wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Ugotuj na półmiękko. Następnie ją odcedź i odstaw do ocieknięcia.
  2. Wieprzowinę oczyść i wraz z boczkiem pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebule obierz i posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj boczek i wieprzowinę. Po 5 minutach mięso oprósz mieloną papryką i podlej winem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i duś do momentu, aż wieprzowina będzie półmiękka. W razie potrzeby mięso podlej jeszcze wodą i bulionem.
  4. Do garnka dodaj kiszoną kapustę i liście laurowe. Duś 20 minut, a następnie dodaj białą kapustę, kiełbasę i śliwki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 40 minut. Podawaj z chlebem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE