Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Birjani z kurczaka


14.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 2 kg  kurczaka
  • 1 l  jogurtu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  startego imbiru
  • 5 ząbków  czosnku
  • 3 łyżki  zmielonych ziaren kolendry
  • po łyżeczce kurkumy, pieprzu i kardamonu
  • 80 sztuk dkg ryżu
    Do ryżu
  • olej
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 szczypta  szafranu
  • 1 łyżeczka  kardamonu
  • 12 sztuk goździków
  • 2 sztuki małe laski cynamonu
  • torebka migdałów
  • 1 szklanka  rodzynek

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka dzielimy na małe porcje. W misce mieszamy jogurt z połową cebuli, 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, kolendrą, imbirem, cynamonem, kurkumą i pieprzem, dodajemy kurczaka i trzymamy 3 godziny w lodówce.
  2. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy pozostałą cebulę, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, goździki, kardamon, cynamon. Obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, zalewamy zaprawą jogurtową, dusimy pod przykrywką do miękkości. Solimy do smaku.
  3. Ryż płuczemy, rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, dodajemy cebulę, posiekany czosnek, goździki, cynamon, kardamon i smażymy, aż cebula się zeszkli. Wsypujemy ryż i prażymy ok 10 min. Szafran rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, dodajemy do ryżu. Ryż zalewamy osolonym wrzątkiem tak, aby woda zakryła go na 3 cm. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Rodzynki i migdały zalewamy wrzątkiem,po 15 min odcedzamy. Migdały obieramy i przekrawamy na pół. Na odrobinie oleju, mieszając, smażymy rodzynki i migdały do zezłocenia. W dużym garnku układamy warstwami ryż i mięso, przesypując bakaliami.Na końcu wlewamy sosem z duszenia i dusimy pod przykryciem 10 min.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE