Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 800 g schabu
- 10 sztuk podgrzybków
- 2 sztuki cebule
- majeranek
- słodka mielona papryka
- mąka
- olej
- 1 łyżka masła
- 1/2 l bulionu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój na kotlety o grubości 1 cm i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw papryką, majerankiem i solą. Odstaw na 30 minut, by mięso przeszło przyprawami.
- Każdy kotlet obtocz w mące i podsmaż na gorącym oleju. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij 1 cebulkę pokrojoną w ósemki. Następnie dodaj schab, zalej bulionem i duś pod przykryciem przez 30 minut.
- Na czystej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmaż pozostałą cebulkę, również pokrojoną w ósemki. Grzyby oczyść, umyj, większe pokrój na ćwiartki i dodaj je do smażącej się cebulki.
- Po 30 minutach duszenia mięsa, dodaj do niego podsmażone grzyby. Duś razem jeszcze 20 minut.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka