Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Składniki na farsz
- 1 sztuka mała cebula,
- 200 g mięsa mielonego,
- 10 sztuk posiekanych hiszpańskich oliwek,
- oliwa z oliwek,
- sól.
- pieprz.
- Składniki na sos
- 1 sztuka jogurt,
- kilka kropel oliwy z oliwek,
- sól.
- pieprz.
- Składniki na ciasto
- 225 g mąki,
- 90 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw.
- Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy.
- Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.