Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Cielęce zrazy zawijane


05.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki sznycle (po 15 dag)
  • 2 plastry  wędzonej ogonówki
  • 1 sztuka cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka  masła
  • 1 sztuka marchew
  • 1/4 sztuki selera
  • parę listków szałwii
  • 1/2 szklanki  białego wina
  • 1/2 szklanki  rosołu (z kostki)
  • sól i pieprz
    Farsz
  • 10 dag  pieczarków
  • 1 sztuka cebula
  • 15 dag  białej kiełbasy
  • trochę tymianku
  • masło do smażenia
  • 1 sztuka łyzka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  tartej bułki
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 łyżeczka  masła do sosu
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Sznycle cielęce umyć, osuszyć, lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Przygotować nadzienie.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki osuszyć, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i pieczarki zrumienić na maśle, wymieszać z nadzieniem z białej kiełbasy, dodać posiekaną pietruszkę. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, tymianek, tartą bułkę, doprawić solą i pieprzem.
  4. Na każdym sznyclu ułożyc połowę plasterka ogonówki i rozsmarować nadzienie.
  5. Mięso zwinąć i spiąć wykałaczką.
  6. W rondelku rozgrzać olej i obsmażyć zrazy ze wszystkich stron.
  7. Dodać pokrojoną w krążki cebulę, posiekany seler, szałwię i marchew.
  8. Wlać wino i rosół.
  9. Dusić pod przykryciem około 45 min.
  10. Uduszone zrazy wyjąć i trzymać w cieple.
  11. Sos, jesli trzeba, odparować do żądanej objętości, przetrzeć przez sitko lub zmiksować, zagotowac i dodac łyżeczkę masła.
  12. Na ogrzane talerze wlać sos, ułożyć na nim zrazy cielęce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE