Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 8 łyżek czerwonej soczewicy
- 4 łyżki oleju
- 1 sztuka papryczka chili
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 500 ml bulionu drobiowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka pokrój w kostkę. Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kawałki kurczaka i smaż przez 4 minuty, ciągle mieszając. Dodaj papryczkę chili i curry, wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Zalej kurczaka bulionem i dodaj soczewicę. Gotuj przez 15 minut, by soczewica się rozgotowała. Ciągle mieszając, wlej mleczko kokosowe i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i posyp nią gotową potrawę.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia