Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cały kurczak
- 3/4 sztuki cytryny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 kg marchwi
- 50 g masła
- 1 sztuka czubata łyżka mąki
- 200 g białego ryżu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj go solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do środka tuszki włóż pokrojoną cytrynę. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, obłóż kawałkami masła (35 g), dodaj kilka łyżek wody.
- Piecz 1,5 godz., najpierw w temperaturze 200 st. C, potem obniż temperaturę do 180 st. C. Przez cały ten czas często podlewaj mięso powstałym sosem.
- Marchew obierz, pokrój na plasterki i wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj, aż marchew będzie miękka. Następnie odlej nadmiar wody i zostaw tyle, aby marchew była dokładnie przykryta. Dodaj 15 g masła, sos zagęść mąką i dopraw solą.
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Kurczaka podawaj polanego maślano-cytrynowym sosem z pieczenia razem z marchewką i ryżem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia