Dzisiaj jest: Wtorek, 28.01.2020 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Cytrynowy kurczak z duszoną marchewką


14.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cały kurczak
  • 3/4 sztuki cytryny
  • 1 łyżka  ziół prowansalskich
  • 1 kg  marchwi
  • 50 g  masła
  • 1 sztuka czubata łyżka mąki
  • 200 g  białego ryżu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj go solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do środka tuszki włóż pokrojoną cytrynę. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, obłóż kawałkami masła (35 g), dodaj kilka łyżek wody.
  2. Piecz 1,5 godz., najpierw w temperaturze 200 st. C, potem obniż temperaturę do 180 st. C. Przez cały ten czas często podlewaj mięso powstałym sosem.
  3. Marchew obierz, pokrój na plasterki i wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj, aż marchew będzie miękka. Następnie odlej nadmiar wody i zostaw tyle, aby marchew była dokładnie przykryta. Dodaj 15 g masła, sos zagęść mąką i dopraw solą.
  4. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  5. Kurczaka podawaj polanego maślano-cytrynowym sosem z pieczenia razem z marchewką i ryżem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE