Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak,
- 300 g szpinaku,
- 300 g jarmużu,
- 4 sztuki cytryny,
- 4 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 sztuki gałązki rozmarynu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- oliwa. sól i pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka podzielić na kawałki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować blachę łyżką oliwy.
- Wycisnąć 2 ząbki czosnku do 3 łyżek oliwy, dodać miód, sos sojowy, sok z 1 cytryny oraz sól i pieprz. Kurczaka maczać w tym sosie i rozkładać na blaszce z rozmarynem i połówkami cytryn. Piec godzinę.
- W wodzie z solą i octem gotować jarmuż 8-10 minut. Odcedzić go i posiekać. Pozostały czosnek wcisnąć do 2 łyżek oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem szpinak i jarmuż.
- Kurczaka podawać z sałatką.