Dzisiaj jest: Niedziela, 24.06.2018 Imieniny: Jana i Danuty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Czerwona kapusta po austriacku


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 główki  czerwonej kapusty
  • 3 sztuki jabłka
  • 2 sztuki cebule
  • dodatkowa cebula z 2 wbitymi goździkami
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 3 łyżki  smalcu
  • gałązka tymianku
  • por i liść laurowy
  • czyli bouquet garni
  • 330 ml  dobrego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Odrzuć brzydkie liście kapusty, pozostałe pokrój wzdłuż w paseczki, umyj i wysusz. Obierz i pokrój na kawałki jabłka i obie cebule. Pokrój w kosteczkę boczek. Podgrzej smalec w głębokiej patelni. Podsmaż cebulę i boczek, jak się zezłocą, dodaj kapustę. Wszystko wymieszaj, do środka włoż cebulę z goździkami, pokrojone jabłka i bouquet garni. Posól i popieprz. Przykryj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Podlej winem i duś 5 godzin. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką. Podawaj do pieczonej wieprzowiny, dziczyzny lub przepiórek.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Bio żurawina Bio żurawina

    Producent: Bakalland


    Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dieta raw food Dieta raw food

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE