Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Czerwona kapusta po austriacku


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 główki  czerwonej kapusty
  • 3 sztuki jabłka
  • 2 sztuki cebule
  • dodatkowa cebula z 2 wbitymi goździkami
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 3 łyżki  smalcu
  • gałązka tymianku
  • por i liść laurowy
  • czyli bouquet garni
  • 330 ml  dobrego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Odrzuć brzydkie liście kapusty, pozostałe pokrój wzdłuż w paseczki, umyj i wysusz. Obierz i pokrój na kawałki jabłka i obie cebule. Pokrój w kosteczkę boczek. Podgrzej smalec w głębokiej patelni. Podsmaż cebulę i boczek, jak się zezłocą, dodaj kapustę. Wszystko wymieszaj, do środka włoż cebulę z goździkami, pokrojone jabłka i bouquet garni. Posól i popieprz. Przykryj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Podlej winem i duś 5 godzin. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką. Podawaj do pieczonej wieprzowiny, dziczyzny lub przepiórek.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE