Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- po 50 dag czarnej rzepy, marchwi i brukwi,
- 30 dag ziemniaków,
- 2 sztuki cebule,
- 50 dag mięsa wieprzowego,
- 3 dag masła lub margaryny,
- sól. pieprz,
- 1 łyżka kminku,
- 1/8 sztuki litra białego wina,
- 1/2 sztuki pęczka naci pietruszki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrać czarną rzepę, marchew, brukiew, ziemniaki i cebulę. Rzepę pokroić na kawałki, marchew w plasterki, brukiew, ziemniaki i mięso w kostkę, cebulę w krążki.
- Mięso podsmażyć na gorącym tłuszczu, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
- Zalać winem i 1/2 litra wody.
- Dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 25 minut. Przed podaniem na stół posypać potrawę posiekaną nacią pietruszki.