Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Fasola szparagowa z gruszkami i gęsiną


26.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 20 dag  przerośniętego boczku,
  • 50 dag  piersi gęsi,
  • 2 sztuki cebule,
  • 50 dag  fasolki szparagowej,
  • 1/2 sztuki litra rosołu,
  • sól. pieprz,
  • 1/2 łyżeczki  startego majeranku,
  • 4 sztuki gruszki.

Sposób przyrządzania:

  1. Boczek pokroić w cienkie plastry. Pierś gęsi umyć, włożyć do brytfanny skórą do góry i obłożyć plastrami boczku.
  2. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Cebule obrać i pokroić w krążki. Fasolkę szparagową umyć, obrać z włókien; jeśli jest zbyt długa, pokroić. Obłożyć nią pierś gęsi i zalać wszystko 1/2 litra rosołu.
  4. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Dusić na wolnym ogniu 45 minut, a gdy okaże się to konieczne, stopniowo dolewać resztę rosołu.
  5. Gruszki obrać, podzielić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube słupki. Na 15 minut przed końcem duszenia włożyć do garnka.
  6. Pierś gęsi wyjąć z rosołu, pokroić w cienkie paski i z powrotem włożyć do garnka. Danie można podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

maździalena

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE