Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Faszerowane roladki drobiowe


08.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 60 g  pieczarek
  • 60 g  szynki parmeńskiej
  • 100 g  liści szpinaku
  • 60 ml  oliwy z oliwek
  • 50 g  parmezanu
  • 2-3 łyżki  bułki tartej
  • 600 g  piersi z kurczaka
  • 50 g  mąki tortowej
  • 400 ml  bulionu drobiowego
  • 100 g  przecieru pomidorowego
  • 200 g  ugotowanego ryżu
  • 200 g  marynowanych cebulek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule, czosnek oraz pieczarki dokładnie obrać i oczyścić. Następnie cebule oraz ząbki czosnku drobno posiekać, natomiast pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską pociąć w cienkie paseczki. Liście szpinaku starannie opłukac, osuszyć i drobno pokroić. Zamiast świeżego szpinaku można użyć mrożonego.
  2. Na patelni rozgrzać 30 ml oliwy i zeszklić na niej 1/2 cebuli cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Dołożyć pieczarki oraz szynkę parmeńską. Chwilę podsmażyć.
  3. Do zawartości patelni dołożyć posiekane liście szpinaku. Całość starannie połączyć i podsmażyć jeszcze przez kilka minut. Mieszankę zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  4. Podsmażone składniki przełożyć do większej miski, dodać starty parmezan, czosnek i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po czym dobrze wymieszać.
  5. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowy. Mięso przekroićwzdłuż na cienkie płaty. Kawałki mięsa przykryć folią spożywczą, a następnie lekko rozbić za pomocą tłuczka. Po ściągnięciu folii płaty kurczka delikatnie oprószyć z obu stron solą. Mięso można wstawić na ok. 10 minut do lodówki. Na każdy płat wyłożyć łyżeczką porcję przygotowanego nadzienia, po czym ciasno zwinąć formując roladki.
  6. Zrazy spiąć wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzać resztę oliwy i zrumienić na niej obtoczone w mące roladki. Następnie wrzucić pozostałą cebulę. Całość przez chwilę podsmażyć. Do zawartości naczynia wlac bulion drobiowy i dodać przecier pomidorowy. Składniki dusić na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Do sosu dodać ugotowany ryż i osączone marynowane cebulki. Gotować jeszcze około 10 minut. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE