Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Faszerowane roladki drobiowe


08.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 60 g  pieczarek
  • 60 g  szynki parmeńskiej
  • 100 g  liści szpinaku
  • 60 ml  oliwy z oliwek
  • 50 g  parmezanu
  • 2-3 łyżki  bułki tartej
  • 600 g  piersi z kurczaka
  • 50 g  mąki tortowej
  • 400 ml  bulionu drobiowego
  • 100 g  przecieru pomidorowego
  • 200 g  ugotowanego ryżu
  • 200 g  marynowanych cebulek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule, czosnek oraz pieczarki dokładnie obrać i oczyścić. Następnie cebule oraz ząbki czosnku drobno posiekać, natomiast pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską pociąć w cienkie paseczki. Liście szpinaku starannie opłukac, osuszyć i drobno pokroić. Zamiast świeżego szpinaku można użyć mrożonego.
  2. Na patelni rozgrzać 30 ml oliwy i zeszklić na niej 1/2 cebuli cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Dołożyć pieczarki oraz szynkę parmeńską. Chwilę podsmażyć.
  3. Do zawartości patelni dołożyć posiekane liście szpinaku. Całość starannie połączyć i podsmażyć jeszcze przez kilka minut. Mieszankę zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  4. Podsmażone składniki przełożyć do większej miski, dodać starty parmezan, czosnek i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po czym dobrze wymieszać.
  5. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowy. Mięso przekroićwzdłuż na cienkie płaty. Kawałki mięsa przykryć folią spożywczą, a następnie lekko rozbić za pomocą tłuczka. Po ściągnięciu folii płaty kurczka delikatnie oprószyć z obu stron solą. Mięso można wstawić na ok. 10 minut do lodówki. Na każdy płat wyłożyć łyżeczką porcję przygotowanego nadzienia, po czym ciasno zwinąć formując roladki.
  6. Zrazy spiąć wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzać resztę oliwy i zrumienić na niej obtoczone w mące roladki. Następnie wrzucić pozostałą cebulę. Całość przez chwilę podsmażyć. Do zawartości naczynia wlac bulion drobiowy i dodać przecier pomidorowy. Składniki dusić na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Do sosu dodać ugotowany ryż i osączone marynowane cebulki. Gotować jeszcze około 10 minut. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE