Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gołąbki z kapusty włoskiej


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusty włoskiej
  • 1 kg  mięsa mielonego
  • 2 sztuki cebule
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 sztuka bułka kajzerka
  • 2 łyżki  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 2 szklanki  bulionu warzywnego

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zawrze zdejmij garnek z ognia, włóż kapustę (musi być cała przykryta wodą) i trzymaj pod pokrywką 15 minut. Po wyjęciu poczekaj aż kapusta przestygnie, po czym delikatnie oderwij zaparzone liście. Zostaw liście, które są zbyt małe by zrobić z nich gołąbki.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Bułkę namocz w 2 łyżkach mleka. Surowe mięso przełóż do miski, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, posiekane tymianek i natkę pietruszki. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, rozerwij na mniejsze kawałki i dodaj ją do mięsa.Wymieszaj na jednolitą masę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj.
  3. Ostrym nożykiem zetnij zgrubiałe części na liściach kapusty. Na środek każdego liścia nakładaj łyżką farsz, po czym najpierw zawijaj do środka grubszą część liścia, potem boki, a następnie ciasno zwiń całość.
  4. Gotowe gołąbki zwiąż bawełnianą nicią, by nie rozpadły się w czasie gotowania. Dno garnka wyłóż liśćmi, które były zbyt małe na gołąbki. Na nich ściśle ułóż gotowe gołąbki, łączeniem do dołu. Zalej zimnym bulionem i duś 2 godziny. Podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE