Dzisiaj jest: Poniedziałek, 27.05.2019 Imieniny: Jana i Juliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844

Gołąbki z kapusty włoskiej


28.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusty włoskiej
  • 1 kg  mięsa mielonego
  • 2 sztuki cebule
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 sztuka bułka kajzerka
  • 2 łyżki  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 2 szklanki  bulionu warzywnego

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zawrze zdejmij garnek z ognia, włóż kapustę (musi być cała przykryta wodą) i trzymaj pod pokrywką 15 minut. Po wyjęciu poczekaj aż kapusta przestygnie, po czym delikatnie oderwij zaparzone liście. Zostaw liście, które są zbyt małe by zrobić z nich gołąbki.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Bułkę namocz w 2 łyżkach mleka. Surowe mięso przełóż do miski, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, posiekane tymianek i natkę pietruszki. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, rozerwij na mniejsze kawałki i dodaj ją do mięsa.Wymieszaj na jednolitą masę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj.
  3. Ostrym nożykiem zetnij zgrubiałe części na liściach kapusty. Na środek każdego liścia nakładaj łyżką farsz, po czym najpierw zawijaj do środka grubszą część liścia, potem boki, a następnie ciasno zwiń całość.
  4. Gotowe gołąbki zwiąż bawełnianą nicią, by nie rozpadły się w czasie gotowania. Dno garnka wyłóż liśćmi, które były zbyt małe na gołąbki. Na nich ściśle ułóż gotowe gołąbki, łączeniem do dołu. Zalej zimnym bulionem i duś 2 godziny. Podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE