Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- słoik liści winogron,
- 50 dag mielonej wołowiny,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- posiekana cebula,
- sól. pieprz,
- posiekana natka pietruszki,
- oliwa.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Opłukać liście winogron, przebrać, odłożyć gorsze.
- Składniki farszu wymieszać i doprawić.
- Łyżkę farszu ściśle zawinąć w jeden liść.
- Liście winogron, które nie nadawały się do gołąbków umieścić na dnie naczynia żaroodpornego.
- Ułożyć na nim dolma, podlać wodą, skropić oliwą, nakryć i piec w piekarniku około 45 minut. Ostudzić w naczyniu i podać.