Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2019 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Grzybowe risotto


10.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 30 dag  fileta z indyka
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • pół cytryny
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 sztuki cebule
  • 60 dag  dowolnych grzybów
  • 30 dag  ryżu
  • 20 dag  ugotowanej ciecierzycy
  • 10 dag  startego parmezanu
  • 2 sztuki gałązki szałwii
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Na rozgrzaną oliwę wsypać pokrojoną cebulę, grzyby i indyka. Mieszając, smażyć 5 min, doprawić. Dodać opłukany i osączony ryż, mieszając smażyć 5 min. Zalać gorącą wodą, bo składniki były przykryte 2 cm warstwą płynu, zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Dodać ciecierzycę, wymieszać i gotować jeszcze 10 min.
  3. Risotto odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Dodać parmezan, wymieszać. Posypać listkami szałwii i wiórkami skórki cytrynowej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE