Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Hasenpfeffer - udka zajęcze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

szwajcarska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka listek laurowy
  • 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 sztuki gałązki tymianku
  • słoik kompotu z gruszek
  • słoik borówek lub żurawin
  • 2 łyżki  masła
  • 3 łyżki  mąki
  • 1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki  czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka  galaretki porzeczkowej
  • natka
  • 4 sztuki uda zajęcze (po 40 dag; mogą być mrożone)
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Zdejmij skórkę z udek zajęczych, mięso dokładnie umyj i osusz. Oczyść i umyj włoszczyznę, pokrój na duże kawałki. Zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną. Włóż przyprawy, zioła i mięso, gotuj na małym ogniu godzinę i 15 minut. Od czasu do czasu usuwaj zbierającą się pianę. Osącz gruszki i borówki. Sok z borówek wlej do rondelka, włóż gruszki, duś 2-3 minuty na małym ogniu. Mięso wyjmij z garnka, odłóż do przestygnięcia. Bulion przecedź przez sitko i odmierz 2 szklanki. Oddziel od kości mięso zająca, pokrój je w dość dużą kostkę. Rozgrzej masło, oprósz je mąką, dodaj koncentrat i zasmaż. Wlej wino i bulion, zagotuj. Podgrzewaj 5 minut na małym ogniu. Dodaj mięso i borówki, podgrzewaj razem jeszcze przez chwilę. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj galaretkę porzeczkową. Podawaj z gruszkami, udekoruj natką. Dobrym dodatkiem jest makaron.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE