Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Indyk w cieście francuskim faszerowany burakami


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki piersi z indyka
  • 2-3 sztuki średnie buraki
  • 2 sztuki garści obranych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 łyżki  masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • olej
  • 1 łyżeczka  cukru
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziarnisty
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 1 sztuka żółtko
  • mak
  • świeże liście laurowe

Sposób przyrządzania:

  1. Buraczki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż je na rozgrzanym maśle i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podlej mlekiem i duś 10 minut na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Piersi z indyka umyj, osusz i delikatnie wytnij w nich kieszonki. Nafaszeruj je dość ściśle buraczkami. Dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  3. Podlej niewielką ilością wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Duś pod przykryciem 15 minut, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Przestudź.
  4. Ciasto francuskie rozwiń, a na jego środku wzdłuż dłuższego boku ułóż piersi indycze. Wierzch posyp ćwiartkami orzechów włoskich i zawiń. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem. Piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE