Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.03.2019 Imieniny: Marii i Wieńczysłąwa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Indyk w sosie grejpfrutowo-cynamonowym


08.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  fileta z indyka
  • 1 opakowanie  suszonych moreli
  • 1 szklanka  soku z grejpfruta bez cukru
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 szklanki  miodu
  • 1/2 kostki  masła
  • 1 łyżka  cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Indyka umyj i osusz. Ponacinaj filet w kilku miejscach i w nacięcia włóż pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Masło rozpuść i wlej do salaterki. Dodaj miód i sok z grejpfruta. Wsyp cynamon, sól, pieprz i namoczone w wodzie morele. Wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dobrze indyka i odstaw go do lodówki na 2 godziny.
  3. Mięso włóż w rękaw do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Otwórz i ponakłuwaj widelcem rękaw. Piecz jeszcze 15 minut.
  4. Indyka pokrój w plastry.
  5. Dodaj do sosu jogurt naturalny i łyżkę mąki, wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem polej mięso sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE