Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Indyk z faszerowaną papryką


18.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  podudzi z indyka
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 2 sztuki zielone papryki
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 50 dag  kiszonej kapusty
  • 15 dag  boczku
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka  musztardy z ziarenkami
  • 1.5 szklanek  rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka  jasnej zasmażki
  • 1 łyżka  oleju
  • 2 łyżki  margaryny
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wrzuć go do miski razem z musztardą, natką pietruszki i szczypiorkiem. Wymieszaj.
  2. Indyka umyj, usuń ścięgna, natnij wzdłuż i wyjmij kości. Mięso rozpłaszcz, dopraw solą i pieprzem do smaku. Posmaruj musztardą, zroluj i zwiąż bawełnianą nicią.
  3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim indyka. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. 10 dag boczku pokrój w plasterki, a 5 dag w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz i oczyść. Zetnij wierzchy. Posyp solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż na niej cebulę z boczkiem. Po chwili dodaj kapustę kiszoną i cukier. Duś 5 minut, ciągle mieszając. Do farszu wlej pół szklanki rosołu, przypraw solą i pieprzem. Zagotuj.
  6. Papryki wypełnij farszem, obłóż plasterkami boczku, dołóż do piekącego się indyka i podlej resztą rosołu. Wstaw do piekarnika i duś 30 minut.
  7. Mięso i paprykę rozłóż na półmisku. Sos z pieczenia zapraw zasmażką i śmietaną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE