Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2.5 l wody
- 500 g ziemniaków
- 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw
- 4 sztuki ziemniaki
- 600 g mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mąka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- 4 ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jarzyny i 500 g ziemniaków zalej niedużą ilością wody i ugotuj na półtwardo.
- Mięso włóż do miski, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę. Z mięsa formuj małe kuleczki i obtaczaj je w mące. Zagotuj lekko osoloną wodę i wrzucaj do niej mięsne kuleczki. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Następnie do mięsa dodaj jarzyny razem z wodą, w której się gotowały. Gotuj, aż warzywa będą całkiem miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka