Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kaczka w sosie curry z jabłkami


29.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  piersi z kaczki
  • 1 łyżka  curry
  • 22 g  miodu
  • 1 sztuka marchew
  • 1 sztuka cebula
  • 45 ml  soku jabłkowego
  • 75 ml  białego wytrawnego wina
  • 130 g  śmietany 30%
  • 30 dag  jabłek
  • 3 dag  prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka  jasnej zasmażki
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę.
  2. Kaczkę umyj, osusz, podziel na 4 porcje i ostrożnie ponacinaj skórkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W naczyniu żaroodpornym rozgrzej masło, obsmaż mięso przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 - 25 minut w temperaturze 180 st. C. Mięso wyjmij i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  3. Marchew i cebulę zrumień na tłuszczu po pieczeniu mięsa. Dodaj curry, sok jabłkowy, miód, wino i śmietanę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Orzeszki drobno posiekaj. Jabłka i orzeszki wrzuć do sosu, dodaj zasmażkę, wymieszaj i zagotuj.
  5. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem curry z jabłkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE