Dzisiaj jest: Czwartek, 21.06.2018 Imieniny: Alicji i Alojzego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Kaczka w sosie jagodowym


28.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 50 sztuk - 80 dag piersi kaczki
  • 15 dag  jagód
  • 1 łyżka  oleju
  • 3 łyżki  octu winnego
  • 2 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  koniaku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jagody przebierz i opłucz.
  2. Kaczkę podziel na porcje, ostrożnie ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kaczkę. Najpierw na dużym ogniu 10 minut skórką do dołu, następnie zmniejsz ogień i podsmaż przez chwilę z drugiej strony. Usmażone mięso przełóż na talerz, przykryj deską, obciąż i poczekaj aż wypłynie krew.
  3. Z patelni zlej większość tłuszczu, włóż mięso i ponownie smaż na dużym ogniu. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Następnie zalej kaczkę koniakiem, zdejmij patelnię z ognia i podpal alkohol. Poczekaj aż ogień sam zgaśnie.
  5. Patelnię ponownie wstaw na ogień, dodaj jagody, cukier i ocet. Smaż, potrząsając patelnią, by składniki dobrze się połączyły.
  6. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku. Przed podaniem polej sosem jagodowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE