Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Kaczka w sosie słodko kwaśnym


18.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk piersi z kaczki, każda o wadze około 200 g
  • 125 g  masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki  nasionek kopru
  • 1/2 łyżeczki  mielonego anyżku
  • 1/2 łyżeczki  nasionek kminku
  • 1/2 łyżeczki  mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżka  sezamu
  • mały kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 1 łyżka  płynnego miodu
  • 3 sztuki i 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 sztuka i 1/4 szklanki bulionu wołowego

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi z kaczki opłucz i dokładnie osusz. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść 1/3 masła i smaż piersi na średnim ogniu przez 5-6 minut z każdej strony. Odstaw i utrzymuj ciepłe.
  2. Z powierzchni powstałego sosu usuń nadmiar tłuszczu. Dodaj przyprawy, sezam i imbir, wymieszaj. Dodaj miód i gotuj przez 1 minutę. Dodaj ocet winny i pozwól odparować. Dodaj bulion. Gotuj na dużym ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło i wymieszaj. Ubij lekko za pomocą widelca.
  3. Piersi z kaczki pokrój w paski o szerokości 2,5 cm i ułóż na półmisku. Polej z wierzchu sosem i podawaj gorące najlepiej z ryżem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE