Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kaczka w sosie słodko kwaśnym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk piersi z kaczki, każda o wadze około 200 g
  • 125 g  masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki  nasionek kopru
  • 1/2 łyżeczki  mielonego anyżku
  • 1/2 łyżeczki  nasionek kminku
  • 1/2 łyżeczki  mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżka  sezamu
  • mały kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 1 łyżka  płynnego miodu
  • 3 sztuki i 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 sztuka i 1/4 szklanki bulionu wołowego

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi z kaczki opłucz i dokładnie osusz. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść 1/3 masła i smaż piersi na średnim ogniu przez 5-6 minut z każdej strony. Odstaw i utrzymuj ciepłe.
  2. Z powierzchni powstałego sosu usuń nadmiar tłuszczu. Dodaj przyprawy, sezam i imbir, wymieszaj. Dodaj miód i gotuj przez 1 minutę. Dodaj ocet winny i pozwól odparować. Dodaj bulion. Gotuj na dużym ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło i wymieszaj. Ubij lekko za pomocą widelca.
  3. Piersi z kaczki pokrój w paski o szerokości 2,5 cm i ułóż na półmisku. Polej z wierzchu sosem i podawaj gorące najlepiej z ryżem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE