Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka średnia pomarańcza
- 12 łyżek syropu klonowego
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 sztuki piersi kaczki (po 180 g)
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z syropem klonowym i sosem sojowym.
- Piersi kaczki naciąć w kilku miejscach, posmarować marynatą. Odstawić na godzinę do lodówki. Teflonową patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i smażyć na niej piersi (skórą do dołu) na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Następnie piersi odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 7-8 minut. Oprószyć solą i pieprzem.
- Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić na kilka minut do mocno nagrzanego piekarnika z funkcją grilla i piec, aż skórka się zarumieni. Mięso odstawić na 5 minut, następnie pokroić w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami, dynią lub innymi warzywami.
Źródło przepisu: gazeta claudia