Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 3-4 sztuki ziemniaki
- 3 sztuki kwaśne jabłka
- 15 dag wędzonej szynki
- cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
- margaryna
- bułka tarta do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyć, obrać zalać wrzątkiem tak, by były tylko przykryte, w połowie gotowanie osolić. Odparować i utłuc na puree. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, udusić, przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem.
- Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, dołożyć ziemniaki i jabłka, przesmażyć, mieszając. Masę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kamionkowe naczynie wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą, ułożyć warstwę kaszy i masy ziemniaczano-jabłkowej. Potrawę zapiec w gorącym piekarniku. Podawać np. z sosem pomidorowym i surówką.
Źródło przepisu: książka potrawy z kasz