Dzisiaj jest: Środa, 20.06.2018 Imieniny: Bogny i Florentyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Kasza gryczana po wiejsku


30.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 3-4 sztuki ziemniaki
  • 3 sztuki kwaśne jabłka
  • 15 dag  wędzonej szynki
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • margaryna
  • bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać zalać wrzątkiem tak, by były tylko przykryte, w połowie gotowanie osolić. Odparować i utłuc na puree. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, udusić, przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, dołożyć ziemniaki i jabłka, przesmażyć, mieszając. Masę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kamionkowe naczynie wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą, ułożyć warstwę kaszy i masy ziemniaczano-jabłkowej. Potrawę zapiec w gorącym piekarniku. Podawać np. z sosem pomidorowym i surówką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE