Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kasza gryczana po wiejsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 3-4 sztuki ziemniaki
  • 3 sztuki kwaśne jabłka
  • 15 dag  wędzonej szynki
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • margaryna
  • bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać zalać wrzątkiem tak, by były tylko przykryte, w połowie gotowanie osolić. Odparować i utłuc na puree. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, udusić, przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, dołożyć ziemniaki i jabłka, przesmażyć, mieszając. Masę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kamionkowe naczynie wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą, ułożyć warstwę kaszy i masy ziemniaczano-jabłkowej. Potrawę zapiec w gorącym piekarniku. Podawać np. z sosem pomidorowym i surówką.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka potrawy z kasz


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE