Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 3 sztuki czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- 300 g kaszy gryczanej
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g boczku wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, osusz i oczyść z nasion. Pokrój na ćwiartki, polej łyżką oliwy i oprósz solą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kawałki papryki. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Gdy na papryce zrobią się ciemne plamki wyjmij ją z piekarnika i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w paski.
- Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
- Orzechy posiekaj. Rozgrzej patelnię i bez tłuszczu upraż na niej orzechy.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na głębokiej patelni. Usuń nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj i podsmaż przez 2 minuty.
- Następnie dodaj kawałki papryki, orzechy, posiekaną natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia