Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 6 sztuk kotletów schabowych
- kilka listków świeżej bazylii
- 7 sztuk dużych ząbków czosnku
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny
- Na ciasto
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- Do dekoracji
- sałata
- pomidory
- świeże zioła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety umyj, osusz i rozbij bardzo mocno (by płaty mięsa miały grubość 1 cm). Oprósz je z obu stron pieprzem oraz solą. Listki bazylii umyj, osusz, a następnie zgnieć w dłoniach i drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz, pokrój w cienkie plasterki.
- Rozbite kotlety z jednej strony posmaruj musztardą. Na połowie posmarowanej strony ułóż plasterki czosnku, posyp je bazylią, oregano i majerankiem. Złóż na pół. Brzegi każdego kotleta jeszcze raz rozbij mocno tłuczkiem. Tak przygotowane mięso odłóż na 30 minut w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem czosnku i przypraw.
- Przygotuj ciasto piwne: mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj jajka. Wlej wodę mineralną oraz piwo. Składniki wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw na około 20 minut, by mąka spęczniała.
- Przygotowane kotlety zanurzaj w cieście i od razu kładź na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano. Przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Podawaj przybrane sałatą, pomidorami i ziołami.