Dzisiaj jest: Czwartek, 21.03.2019 Imieniny: Benedykta i Lubomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Klopsiki w sosie śmietanowym


07.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Klopsiki
  • 500 sztuk mięsa mielonego
  • 1 sztuka jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
    Sos śmietanowy
  • 1 sztuka wody
  • 2 kostki  rosołowe
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/3 sztuki pietruszki (korzeń)
  • 2 sztuki ziela angielskie
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 330 sztuk śmietany 18%
  • 1 łyżeczka  mąki pszennej
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso mielone wkładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy jajko i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej, żeby ją trochę zagęścić. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy z niej małe kuleczki.
  2. Marchewkę obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Do garnka wlewamy 1litr wody, wrzucamy starkowaną marchewkę, pokrojoną pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe. Gotujemy.
  4. Na gotujący się bulion wrzucamy mięsne kuleczki i gotujemy je na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Do miseczki wsypujemy łyżeczkę mąki i śmietanę. Rozrabiamy ze sobą. Następnie dolewamy odrobinę gorącego bulionu z klopsów i mieszamy, by nie było grudek. Powstałą bazę sosu wlewamy do garnka z bulionem, w którym gotują się klopsy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE