Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki małe cebule
- 30 g masła
- 230 g dwukrotnie mielonej jagnięciny (można zastąpić jagnięcinę wołowiną)
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
- 150 g bulguru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 l oleju roślinnego do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni stopić masło, zeszklić na nim cebulę, domieszać 100 g mielonego mięsa, dokładnie je rozgnieść i stale mieszając, smażyć na silnym ogniu 4-5 minut. Po usmażeniu zdjąć z ognia.
- Natkę umyć, osuszyć, oberwać z niej listki i drobno je posiekać. Orzechy grubo posiekać i razem z natką, mielonymi przyprawami, solą, pieprzem oraz cukrem domieszać do mięsa.
- Bulgur wsypać do miseczki, zalać 140 ml ciepłej wody, dodać kolendrę i wyrabiać całość co najmniej 15 minut. Następnie posolić i mieszać z resztą surowego mięsa tak długo, aż masa będzie jednolita.
- Ciasto zemleć w maszynce do mięsa z gęstym sitkiem i ponownie wyrobić. Następnie podzielić na 12 porcji i z każdej z nich rwobić owalnego klopsika. Palcem zrobić w nim zagłębienie, włożyć w nie smażone mięso i otoczyć je masą bulgurową.
- W dużym garnku lub frytownicy rozgrzać olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę (wokół trzonka drewnianej łyżki włożonej do oleju powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza), wrzucać porcjami klopsiki i smażyć je na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.