Dzisiaj jest: Środa, 13.12.2017 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Klopsiki z jagnięciny i bulguru


24.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe cebule
  • 30 g  masła
  • 230 g  dwukrotnie mielonej jagnięciny (można zastąpić jagnięcinę wołowiną)
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 50 g  łuskanych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki  kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/4 łyżeczki  słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta  cukru
  • 150 g  bulguru
  • 1/2 łyżeczki  mielonej kolendry
  • 1/2 l  oleju roślinnego do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni stopić masło, zeszklić na nim cebulę, domieszać 100 g mielonego mięsa, dokładnie je rozgnieść i stale mieszając, smażyć na silnym ogniu 4-5 minut. Po usmażeniu zdjąć z ognia.
  2. Natkę umyć, osuszyć, oberwać z niej listki i drobno je posiekać. Orzechy grubo posiekać i razem z natką, mielonymi przyprawami, solą, pieprzem oraz cukrem domieszać do mięsa.
  3. Bulgur wsypać do miseczki, zalać 140 ml ciepłej wody, dodać kolendrę i wyrabiać całość co najmniej 15 minut. Następnie posolić i mieszać z resztą surowego mięsa tak długo, aż masa będzie jednolita.
  4. Ciasto zemleć w maszynce do mięsa z gęstym sitkiem i ponownie wyrobić. Następnie podzielić na 12 porcji i z każdej z nich rwobić owalnego klopsika. Palcem zrobić w nim zagłębienie, włożyć w nie smażone mięso i otoczyć je masą bulgurową.
  5. W dużym garnku lub frytownicy rozgrzać olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę (wokół trzonka drewnianej łyżki włożonej do oleju powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza), wrzucać porcjami klopsiki i smażyć je na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE