Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2019 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Klopsiki z jagnięciny i bulguru


24.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe cebule
  • 30 g  masła
  • 230 g  dwukrotnie mielonej jagnięciny (można zastąpić jagnięcinę wołowiną)
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 50 g  łuskanych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki  kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/4 łyżeczki  słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta  cukru
  • 150 g  bulguru
  • 1/2 łyżeczki  mielonej kolendry
  • 1/2 l  oleju roślinnego do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni stopić masło, zeszklić na nim cebulę, domieszać 100 g mielonego mięsa, dokładnie je rozgnieść i stale mieszając, smażyć na silnym ogniu 4-5 minut. Po usmażeniu zdjąć z ognia.
  2. Natkę umyć, osuszyć, oberwać z niej listki i drobno je posiekać. Orzechy grubo posiekać i razem z natką, mielonymi przyprawami, solą, pieprzem oraz cukrem domieszać do mięsa.
  3. Bulgur wsypać do miseczki, zalać 140 ml ciepłej wody, dodać kolendrę i wyrabiać całość co najmniej 15 minut. Następnie posolić i mieszać z resztą surowego mięsa tak długo, aż masa będzie jednolita.
  4. Ciasto zemleć w maszynce do mięsa z gęstym sitkiem i ponownie wyrobić. Następnie podzielić na 12 porcji i z każdej z nich rwobić owalnego klopsika. Palcem zrobić w nim zagłębienie, włożyć w nie smażone mięso i otoczyć je masą bulgurową.
  5. W dużym garnku lub frytownicy rozgrzać olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę (wokół trzonka drewnianej łyżki włożonej do oleju powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza), wrzucać porcjami klopsiki i smażyć je na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE