Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Królik z czosnkowym flanem


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 główki  czosnku
  • 1 sztuka królik pokrojony na porcje
  • 1 l  oliwy
  • 40 ml  śmietany
  • 2 łyżki  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 25 g  startego parmezanu
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 sztuki gałązki rozmarynu
  • suszony tymianek
  • 10 sztuk ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka  zmielonego zielonego pieprzu
  • 10 sztuk jagód jałowca
  • 1 łyżka  czerwonego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Królika natrzyj solą, szczyptą tymianku i jedną pokrojoną gałązką rozmarynu. Zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia wytrzyj mięso z soli i z ziół. Włóż królika do garnka, dodaj resztę rozmarynu i tymianku, wszystkie rodzaje pieprzu, jałowiec, liście laurowe i 5 ząbków czosnku. Zalej oliwą tak, aby przykryła całe mięso. Przykryj garnek i duś na maleńkim ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw do lodówki.Pół godziny przed podaniem przygotuj flany. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz resztę czosnku i ułóż ząbki w wysmarowanych masłem sześciu foremkach. Jajka roztrzep ze śmietaną i parmezanem, przypraw. Wlej masę do foremek i piecz 15-20 minut, aż flany zetną się pośrodku. Podawaj letnie razem z ostudzonym królikiem.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

    Dorota Drozd

    Wydawnictwo: RM


    Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE