Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 60 dag filetów z kurczaka
- 4 sztuki czerwone papryki
- 4 sztuki zielone papryki
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu winnego
- 250 ml rosołu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 15 dag kiełków sojowych
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kurczaka. Doprawić go do smaku solą i pieprzem. Zdjąć mięso z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
- Na tym samym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną paprykę i chwilę poddusić.
- Dorzucić mięso, wlać wino, rosół i ocet winny. Zmniejszyć ogień i dusić przez kilka minut.
- Na chwilę przed końcem gotowania dodać kiełki sojowe i cukier. Wymieszać.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody i polać nią potrawę. Wymieszać.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni