Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka puszka czerwonej fasoli
- 4 sztuki filety z kurczaka
- 200 g ryżu
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 8 plastrów ananasa
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki soku z cytryny
- ostra papryka mielona
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Olej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, kminkiem, szczyptą ostrej papryki, nasionami kolendry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Kurczaka umyj, osusz i zalej wcześniej przygotowaną marynatą. Odstaw na godzinę.
- Zamarynowane mięso usmaż bez tłuszczu na patelni grillowej. Wstaw na kilka minut do piekarnika, żeby doszło w środku.
- Pod koniec grillowania dołóż na patelnię plastry ananasa.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z osączoną fasolą, posiekaną kolendrą i oliwą.
- Na talerzu ułóż mięso, plastry ananasa oraz ryż z fasolą.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia