Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak po katalońsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka sprawiony kurczak
  • 75 dag  pomidorów
  • 8 dag  gotowanej szynki
  • 5 dag  czarnych oliwek
  • 5 dag  zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 pęczek  świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka podziel na 8 części, umyj i osusz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę oczyść, umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Szynkę pokrój w kostkę.
  2. Pomidory umyj i natnij skórkę. Sparz we wrzątku, szybko przełóż do zimnej wody i zdejmij skórkę. Pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, a resztę pokrój w kostkę.
  3. Oliwę wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Natrzyj nią kawałki kurczaka. Mięso smaż porcjami na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij z ognia i przykryj, by mięso nie wystygło.
  4. Cebulę, czosnek, szynkę i paprykę duś na patelni na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj pomidory. Zagotuj. Następnie wrzuć do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Duś przez 40 minut.
  5. Czarne oliwki przekrój na pół i usuń pestki. Wrzuć je do kurczaka razem z zielonymi oliwkami.
  6. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE