Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka sprawiony kurczak
- 75 dag pomidorów
- 8 dag gotowanej szynki
- 5 dag czarnych oliwek
- 5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pęczek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka podziel na 8 części, umyj i osusz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę oczyść, umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Szynkę pokrój w kostkę.
- Pomidory umyj i natnij skórkę. Sparz we wrzątku, szybko przełóż do zimnej wody i zdejmij skórkę. Pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, a resztę pokrój w kostkę.
- Oliwę wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Natrzyj nią kawałki kurczaka. Mięso smaż porcjami na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij z ognia i przykryj, by mięso nie wystygło.
- Cebulę, czosnek, szynkę i paprykę duś na patelni na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj pomidory. Zagotuj. Następnie wrzuć do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Duś przez 40 minut.
- Czarne oliwki przekrój na pół i usuń pestki. Wrzuć je do kurczaka razem z zielonymi oliwkami.
- Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni