Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kurczak słodko-pikantny


20.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki filety z piersi kurczaka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  mąki
  • mielona papryczka chili
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 200 g  ryżu

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Polej mięso oliwą, dopraw przyprawą do kurczaka i usmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż mięso do garnka.
  2. Papryki umyj, oczyść, pokrój w kostkę i dopraw solą. Podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka, do momentu aż warzywa zmiękną. Wsyp do garnka z kurczakiem.
  3. Cebulę obierz, zeszklij na oliwie po smażeniu papryki i dodaj ją do kurczaka.
  4. Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój w kostkę i wrzuć do kurczaka. Wymieszaj.
  5. Do garnka z kurczakiem wlej 1/2 szklanki wody, dodaj szczyptę chili i gotuj na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę.
  6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozłóż na talerzach. Na środek ryżu wyłóż kurczaka w sosie.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE