Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak w fasoli


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 8 sztuk udek kurczaka
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 sztuki cebule
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 50 dag  pomidorów
  • pół szklanki czerwonego wina
  • przyprawa korzenna lub po szczypcie gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków oraz cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Udka natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w płytkim rondlu i smażyć najpierw kolejne partie mięsa, aż zbrązowieją, potem- pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Gdy będą ciemnozłote, odlać nadmiar tłuszczu i dodać koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory bez skórki, wino i przyprawy. Zagotować.
  2. Do naczynia żaroodpornego włożyć udka, odsączoną fasolę, polać przygotowanym sosem, ewentualnie doprawionym jeszcze solą i pieprzem. Naczynie nakryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok. 45 min.
  3. Potrawę przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE