Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kurczak w sezamie


01.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk pojedyńczych filetów z kurczaka
  • 1/2 szklanki  miodu
  • 1/2 szklanki  sosu sojowego
  • 1 szklanka  wody
  • 2 łyżki  mąki
  • 1/2 łyżeczki  mielonego imbiru (świeży jest lepszy)
  • 1/2 łyżeczki  płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka  ziarenek sezamu
  • olej roślinny

Sposób przyrządzania:

  1. Potnij kurczaka w paseczki lub nieregularne kawałki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Pogrzej kurczka około 6 minut.
  2. Wymieszaj miód, sos sojowy, mąkę rozrobioną w zimnej wodzie, imbir i opcjonalnie płatki papryki. Całość ubij trzepaczką aż znikną grudki lub zmisuj wszystko blenderem.
  3. Wlej sos na patelnię, duś, aż sos delikatnie zgęstnieje. Posyp potrawę sezamem. Potrawę przykryj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut doczasu, aż kurczak zaczynie chłonąć sos.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE