Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 6 sztuk pojedyńczych filetów z kurczaka
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (świeży jest lepszy)
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziarenek sezamu
- olej roślinny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Potnij kurczaka w paseczki lub nieregularne kawałki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Pogrzej kurczka około 6 minut.
- Wymieszaj miód, sos sojowy, mąkę rozrobioną w zimnej wodzie, imbir i opcjonalnie płatki papryki. Całość ubij trzepaczką aż znikną grudki lub zmisuj wszystko blenderem.
- Wlej sos na patelnię, duś, aż sos delikatnie zgęstnieje. Posyp potrawę sezamem. Potrawę przykryj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut doczasu, aż kurczak zaczynie chłonąć sos.