Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 600 sztuk piersi kurczaka bez kości i skóry
- 2 łyżki półwytrawnego wina
- sok z 1 pomarańczy
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 200 sztuk dżemu pomarańczowego
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 sztuki śliwki bez pestek albo mus śliwkowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w kostkę wielkości 2,5x2,5 cm. Na marynatę wymieszać wino z 4 łyżkami soku pomarańczowego, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Mięso wymieszać z zalewą, przykryć i marynować w lodówce przez całą noc.
- Na sos przełożyć do garnka połowę dżemu, rodzynki oraz pokrojone śliwki lub mus śliwkowy. Przykryć i gotować około 10 minut na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut. Sos ostudzić i wymieszać z resztą dżemu. Orzechy grubo posiekać, dodać do sosu, wlać 3 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżkę wody i wszystko wymieszać.
- Rozgrzać pozostałą oliwę, mięso smażyć ze wszystkich stron około 5-8 minut. Kurczaka podawać z sosem.
Źródło przepisu: książka kucharska