Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 sztuki jajka
- 2-3 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
- 50 sztuk miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka octu winnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet pokroić w kostkę wielkości około 2,5x2,5cm. Mięso przełożyć do miski i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wbić do miski jajka i wymieszać z mięsem. Całość posypać mąką i ponownie wymieszać. Dodać tyle mąki, aby dokładnie oblepiła mięso.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso około 15 minut, od czasu do czasu przemieszać. Patelnię zdjąć z ognia i doprawić mięso do smaku solą i pieprzem.
- Miód wymieszać z musztardą i octem winnym. Powstały sos podać do mięsa.
Źródło przepisu: książka kucharska